Har företagets uttryck börjat spreta och se olika ut för olika tjänster. Kanske känns designarbetet ineffektivt och att ni skapar samma komponenttyp om och om igen. Har ni börjat få svårt att få överblick över designen och kvalitetssäkra de olika elementen? Eller är ni på väg att utöka eller skala upp verksamheten?
Om något av detta låter bekant, kan ett designsystem göra underverk för företaget. Läs vidare och upptäck vad ett designsystem kan göra för er.
Som verktyg för att samla era designkomponeroch utvecklingsmoduler är ett designsystem oöverträffat. Att bygga ett, kombinerar företagets varumärkesprofil, återanvändbara UX-element och kodsträngar, vilket underlättar förståelsen för vad som ska skapas och hur det ska utformas.
Ett korrekt implementerat designsystem bildar ett designsystembibliotek som både informerar, utbildar och förenklar arbetsflöden och resulterar i att vitt spridda team kan hantera komplexa UX-frågor snabbare.
Eftersom allt är samlat på ett ställe kan både företagets anställda och externa samarbetspartners gå till samma plats för att använda och hantera designkomponenter, UX-riktlinjer, modulär kod och dokumentation etcetera.
Ett bra designsystem innehåller en kombination av konkreta och abstrakta element. De abstrakta delarna är varumärkets vision, mål, värderingar och principer. Även riktlinjer för tonalitet, form- och bildspråk, färger och typsnittsanvändning lagras här. Kort sagt allt som formar företagets identitet.
De konkreta elementen är de faktiska verktygen som hjälper designers och utvecklare att göra sitt jobb. Det kan röra sig om mönster, typsnitt, bilder, modulär kod och byggstenar som uppfyller ett specifikt interaktions- eller användargränssnittsbehov.
Med ett designsystem får ni:
Det finns ett antal hinder ni kan möta när ni implementerar ett designsystem. För det första måste ditt designsystem konfigureras ordentligt. Det innehåller många delar, mönster och stilar, för att inte tala om själva varumärkesriktlinjerna. Det är mycket att tänka på. Ni kommer också att behöva resurser för att utbilda andra i hur man använder designsystemet. Systemet behöver hållas aktuellt, vilket också kräver en del arbete. Dessutom behöver ni ta höjd för att designsystemet utvecklas i takt med att det används.
Anledningarna till att ni kan behöva ett designsystem: Fördelarna uppväger vanligtvis nackdelarna. En bra tumregel är:
Om ni…
då behöver ni ett designsystem.
Det är ett naturligt steg för etablerade varumärken som vill kunna ge en konsekvent användarupplevelse, skala sina design- och utvecklingsinsatser samt påskynda arbetsflöden och förbättra samarbetet.
Om du vill lära dig lite mer om designsystem kan du läsa vår kostnadsfria guide: Design Systems and the New Digital Frontier.